דה מרקר: 5 פרשיות בהן הסתבך מוטי גרוזמן ואקסליון

image

"עולה שהחייב [גרוזמן] מתעלם לכאורה מחובותיו, מפר את התחייבויותיו בהסכם ומבקש לאפשר לו להמשיך להימנע מתשלום חובו. במצב דברים זה עיכוב החייב בישראל כדי להבטיח את פירעון חובו הוא מידתי וסביר. שוכנעתי שישנו חשש ממשי שהחייב פועל להברחת נכסים, ושהיעדרותו מהארץ תכביד באופן ממשי על יכולת הזוכה לממש פסק דין ולגבות את חובו של החייב, ככל שיקבע כך"כבוד השופטת מיקה בנקי

Dream View .1, פמפורובו, בולגריה

החברה בראשות גרוזמן הבטיחה לרוכשי דירות בפרויקט למסור אותן מוכנות אחרי שיפוץ כולל ספא, חניון ושטחים ציבוריים עד ספטמבר 2022. בקיץ 2023 קיבלו משקיעי Dream View עדכון, לפיו השיפוץ הושלם והדירות מוכנות למסירה. אך במעמד מסירה התברר כי: רמת הגימור הנמוכה של הדירות, בחלקן חסרים כלי סניטציה, מיטות, הספא היה רק קירות בטון חשוף ומוצף במים, החניון ללא חשמל, מוצף גם הוא במים, ולא ניתן לתפעל את המלון במצבו הפיזי. המעלית והציים נותקו כי היזם לא שילם עבורם. לאחר סחבת של חודשים ערוכים מצד גרוזמן כדי להגיע לסיום הפרוייקט החליט הוועד של רוכשי הדירות לעבוד ישירות עם חברת הניהול הבולגרית. הם עיקלו נכסי גרוזמן בפרויקט באמצעות עורך דין בולגרי, כדי לממש נכסים ולסיים את הפרויקט.

2. ברוק, צל אם זי, אוסטריה

הקבוצה שהשקיעה ב-2017 בפרויקט מלון דירות של אקסליון בעיירה ברוק ליד אתר סקי צל אם זי באוסטריה, קיבלה בינואר 2024 מייל מעורך דינם האוסטרי: הנכס של הפרויקט שבו רכשו דירות נמכר במאי 2023 לצד שלישי במסגרת הליך כינוס נכסים. חברת גרוזמן התחייבה להעביר את הדירות לרוכשים עוד דצמבר 2017. מעת לעת עדכן גרוזמן את הרוכשים בקשיים ביורוקרטיים, בהם הוצאת היתר בנייה, קשיי מימון, בעיות נוכח תקופת הקורונה ועוד.אלא שרוכשי הדירות סברו כי כספם מוגן באמצעות השעבוד שקיבלו, ולנוכח האמון שתלו בגרוזמן. "הפרויקט מצוין, המחירים עלו", כתב גרוזמן לרוכשי הדירות בינואר 2023, כאשר הנכס שלהם כבר היה בהליך כינוס נכסים של הבנק האוסטרי שנתן את המשכנתא לפרויקט. "הפרויקט אכן ארוך בהרבה ממה שציפינו, מצד שני הוא פרויקט טוב וייצא לדרך בקרוב ממש". הרוכשים הגישו תביעה בפברואר השנה נגד גרוזמן, אשתו דבורה והחברות שלהם על סך 3.6 מיליון שקל. בכתב התביעה מאשימים התובעים את גרוזמן במרמה. בכתב ההגנה מתייחסים הנתבעים לטענות הרוכשים כ"שערוריות". "גרוזמן פעל להצלחת הפרויקט, והאשמות התובעים שמנסים להשחיר את שמו משהפרויקט המסוכן לא הצליח, מכעיסות", נכתב בו. כיום נמצאים הצדדים במשא ומתן לסיים את ההליך המשפטי מחוץ לכותלי בית המשפט.

3. סן מרטין, אוסטריה

ב–2016 התחיל גרוזמן לשווק את הפרויקט שלו בסן מרטין, באזור זלצבורג. כ-50 רוכשים בפרויקט ששילמו בסביבות 50% ממחיר הדירה, קיבלו זכות ישירה בנכס, בין אם כבעלות ובין אם כהערת אזהרה. גרוזמן אז עשה עליהם רושם טוב של אדם אחראי, שעובד עם בעלי מקצוע אמינים ושהפרויקטים נראו להם מבטיחים ורווחיים. ב–2018 הפרויקט התעכב: חלק מעבודות השיפוץ אמנם בוצעו, אך הבנייה בפרויקט נעצרה כי לחברת הפרויקט נגמר הכסף. הקבלן המבצע דרש עוד כ–5.5 מיליון יורו. וגם הרושם מגרוזמן השתנה: "היינו קובעים משהו בפרויקט שנתקע, מגיעים להסכמות ולפתרונות כלכליים, ואז כמה ימים אחר כך הייתי מקבל ממנו מייל שהוא חוזר בו מההסכמות". בימים אלה — שבע שנים לאחר הרכישה ושש שנים לאחר שהנכסים היו אמורים להימסר לרוכשים — אקסליון עדיין לא הגיעה להסכמות עם הרוכשים בפרויקט, ורובם כבר התייאשו. אקסליון הציעה לרוכשי הדירות בפרויקט כמה אפשרויות: 1) להחליף את הזכות בדירות בפרויקט הזה בזכויות בפרויקט אחר של אקסליון בבולגריה, או 2) לרכוש את הנכסים שלהם תמורת 70% מההשקעה ולהפסיד 30% ממנה. לחלק מהרוכשים משמעות הצעות כאלה היא גניזה. אחד הרוכשים שחתם על הסכם של כ-84 אלף יורו סיפר כי רצה לרכוש את הדירה בסן מרטין, מכיוון שהבין שיתאפשר לו ולמשפחתו לגור בה כחודש בשנה. את ההצעה לחלופה בבולגריה הוא דחה כי לטענתו בדיקות שערך העלו כי היא אינה משתלמת.

4. אנדורה

ד"ר אהוד ברג, שתבע בנפרד את גרוזמן והחברות על הפרויקט בברוק, הלווה בינואר 2018 סכום של 700 אלף יורו לפרויקט אחר של גרוזמן באנדורה. באוקטובר 2019 כבר הגיש תביעה לבית המשפט המחוזי מרכז בדרישה מגרוזמן והחברה הספרדית לפרוע את ההלוואה. ב–2021 הגיעו הצדדים להסכם פשרה שקיבל תוקף של בית המשפט, שבמסגרתו יחזיר גרוזמן לברג 3.2 מיליון שקל.

5. הלוואה מ"ערך הלוואות כהלכה"

בספטמבר 2018 העניקה חברת "ערך הלוואות כהלכה" הלוואה של מיליון יורו לשנתיים לחברה של גרוזמן בערבות אישית שלו. ההלוואה הייתה אמורה להיפרע ביוני 2020. מפעם לפעם האריכו החברות את מועד פירעון ההלוואה. בשלב מסוים העביר גרוזמן לחברה המלווה צ'ק של מיליון שקל לאוגוסט 2022. חברת ההלוואות ניסתה לפרוע את הצ'ק, אך זה לא כובד. היא ניגשה להוצאה לפועל, גרומן ניסה להתנגד להליך בפניה לבית המשפט. השופטת מיקה בנקי מבית משפט השלום בירושלים קבעה כי "עולה שהחייב מתעלם לכאורה מחובותיו, מפר את התחייבויותיו בהסכם ומבקש לאפשר לו להמשיך להימנע מתשלום חובו. במצב דברים זה עיכוב החייב בישראל כדי להבטיח את פירעון חובו הוא מידתי וסביר". עוד הוסיפה: "שוכנעתי שישנו חשש ממשי שהחייב פועל להברחת נכסים, ושהיעדרותו מהארץ תכביד באופן ממשי על יכולת הזוכה לממש פסק דין ולגבות את חובו של החייב, ככל שיקבע כך". התיק חזר להוצאה לפועל.TheMarker, 26.07.2024